بر اساس گزارشی که اخیراً از سوی شورای رهبری یهودیان بریتانیا و با محوریت بیانیه کمیته اطلاعات و امنیت انگلیس درباره ایران منتشر شده است، ایران، اسرائیل را «دشمن اصلی» خود میداند و این خصومت ایدئولوژیک به تهدیدی فزاینده علیه منافع یهودی و اسرائیلی در بریتانیا تبدیل شده است. این موضوع به یکی از نگرانیهای اصلی اطلاعاتی این کشور تبدیل شده است.
گزارش تأکید میکند که ضدیت با صهیونیسم به «DNA حکومت ایران تبدیل شده است» و تغییر آن تقریباً ناممکن به نظر میرسد. این خصومت نهتنها ریشه در دیدگاه مذهبی دارد، بلکه با تلقی ایران از رژیم صهیونیستی به عنوان کشوری که به دنبال «سرنگونی جمهوری اسلامی» است، تشدید میشود.
سرویسهای اطلاعاتی ایران «تهدیدی قابل توجه» برای امنیت ملی بریتانیا محسوب میشوند. MI5 (سرویس امنیت داخلی بریتانیا) تأیید کرده است که فعالیتهای جاسوسی ایران به سمت نهادهای اسرائیلی یا یهودی در بریتانیا هدایت میشود تا برای «هرگونه فعالیت خصمانه» آمادهسازی صورت گیرد.
این گزارش به عملیاتهایی مانند «NUTMEG» در سال ۲۰۲۰ و حمله به کشتی MV Mercer Street در ژوئیه ۲۰۲۱، که منجر به کشته شدن یک تبعه بریتانیا شد، اشاره میکند و هشدار میدهد که «خطر تأثیر ناخواسته بر منافع بریتانیا به دلیل افزایش تنشها بین ایران و اسرائیل» در حال افزایش است.
بر اساس این سند، از اوایل سال ۲۰۲۲، دستکم ۱۵ تهدید به قتل یا آدمربایی علیه شهروندان بریتانیایی یا افراد مقیم بریتانیا صورت گرفته که برخی از آنها «افراد برجسته یهودی» را هدف قرار دادهاند. همچنین، فعالیتهای سایبری ایران، شرکتهای دفاعی و حتی تأسیسات آب اسرائیل را نشانه رفته که میتواند پیامدهای ناخواستهای برای بریتانیا داشته باشد.
گزارش میافزاید که ایران برای مهار نفوذ غرب و تبدیل شدن به قدرت منطقهای، از «درگیری تمامعیار با قدرتهای برتر نظامی مانند اسرائیل اجتناب میکند» و به جای آن، سیاست «عمق استراتژیک» را دنبال میکند و از گروههایی مانند حماس و جهاد اسلامی فلسطین حمایت میکند.
این گزارش هشدار میدهد که برنامه هستهای ایران و خصومت شدید با اسرائیل، «احتمال اشاعه هستهای منطقهای» را به یک «تهدید قابل توجه» تبدیل کرده است.
کمیته اطلاعات و امنیت انگلیس بر «اهمیت حیاتی» همکاری جامعه اطلاعاتی بریتانیا با ایالات متحده و اسرائیل در مورد تهدید ایران تأکید میکند.
با این حال، مدیر کل MI5 تصریح کرده است که هدف اصلی ایران «حفظ رژیم» است و تهدید منافع اسرائیلی و یهودی «در مقایسه» با این هدف، کماهمیتتر هستند.
این سازمان با توجه به اینکه ایران حملات علیه اهداف یهودی و اسرائیلی در بریتانیا را به مثابه حمله به خاک بریتانیا تلقی نمیکند، به دولت بریتانیا توصیه میکند که «در هر فرصتی به ایران روشن کند که چنین حملاتی به مثابه حمله به بریتانیا تلقی خواهد شد و پاسخ مناسبی را در پی خواهد داشت.»