پژوهشگر عرصه معنویت‌های نوظهور: ایجاد کتابخانه مختص معنویت ضروری است

پژوهشگر عرصه معنویت‌های نوظهور: ایجاد کتابخانه مختص معنویت ضروری است

پژوهشگر عرصه معنویت‌های نوظهور گفت: در دسترس نبودن کتب مرتبط با موضوع معنویت‌های نوظهور جامعیت و مانعیت تحقیق را دچار مشکل می‌کند، ازاین‌رو یکی از نیازهای اساسی در این حوزه کتابخانه مختص معنویت است.

کوثر یونسی، محقق و پژوهشگر عرصه معنویت‌های نوظهور که پایان‌نامه «کارآمدی معنویت دینی در رضایت باطن از منظر علّامه طباطبایی» را برای دفاع در مقطع کارشناسی ارشد به نگارش درآورده است، در گفت‌وگو با جمن‌نیوز به تبیین اهمیت، اهداف، موانع و یافته‌های این تحقیق پرداخته است.

مشروح این گفت‌وگو به شرح زیر است:

انگیزه و هدف شما از این تحقیق چه بود؟

– با توجه به نیاز انسان به معنویت، فراگیری توجه به این نیاز در جهان و علاقه شخصی به این حوزه لازم دیدم در این زمینه مطالعه کنم. بعد از مدتی مطالعه متوجه خلا تحقیقات مبسوط در این حوزه شدم و با توجه به اینکه پایان‌نامه پیش رو داشتم، موضوع تحقیقم را معنویت قرار دادم.

بعلاوه با توجه به تئوریزه شدن معنویت سکولار از سوی برخی متفکران و روشنفکران در ایران به محوریت آقای مصطفی ملکیان، بیان معنویت حقیقی از دیدگاه اسلام و علمای اسلامی امری ضروری است که به همین دلیل در این تحقیق بیان معنویت دینی از منظر علامه طباطبایی پرداختم.

چه موانع و مشکلاتی پیش روی این تحقیق بود؟

– یکی از مسائلی که روند تحقیق را مشکل می‌کرد، عدم آشنایی اساتید دانشگاه با حوزه معنویت بود. عدم آگاهی تفصیلی از معنویت در مراحل مختلف تصویب، راهنمایی و داوری خودش را بروز می‌داد و گاهاً روند تحقیق را دچار مشکل می‌کرد.

پیشنهاد خواندنی  تشکر گری کریگ از فرهاد فروغمند

مسأله دیگر، در دسترس نبودن منابع این حوزه بود، زیرا معمولاً در کتابخانه‌ها تعداد کمی از این کتب موجود است و این مشکل تأثیر زیادی بر جامعیت و کامل بودن تحقیق دارد.

برای حل این مشکل راهکاری به نظرتان می‌رسد؟

– یکی از نیازهای اساسی در این حوزه کتابخانه مختص معنویت است.

همچنین برنامه‌ای منسجم برای آشنایی اساتید رشته‌های علوم انسانی مرتبط با معنویت مانند فلسفه، عرفان و ادیان امری ضروری به نظر می‌رسد.

یافته‌ها و نوآوری‌های تحقیق شما چیست؟

–  نوآوری این تحقیق پرداختن به نظریه معنویت از دیدگاه علامه طباطبایی است.

علامه طباطبایی به‌عنوان عالم برجسته عرصه، حکمت و عرفان، بیاناتی در باب معنویت دارند که تدوین نظریه ایشان در رشد علم معنویت بسیار راهگشا است. بیان کارآمدی، اثرات و فواید معنویت دینی؛ نوآوری دیگر این تحقیق است.

در واقع در مقابل نظریه «عقلانیت – معنویت» که مبتنی بر عدم کارآمدی معنویت دینی در رضایت باطن است، این تحقیق به بیان ویژگی‌های معنویت از منظر علامه و کارآمدی این معنویت در سلامت روان و رضایت باطن می‌پردازد.

چه مسائلی را یافتید که برای تحقیقات بعدی قابل پیشنهاد است؟

– مهم‌ترین مسأله که اغلب تحقیقات در این زمینه را با مشکل مواجه می‌کند، نبودن تحقیقی جامع در مفهوم‌شناسی و تبارشناسی مفهوم معنویت است.

معنویت در هر دوره و معنایی باید در بستری که در آن به وجود آمده و رشد کرده است مورد مطالعه و تحقیق قرار گیرد که این نکته به نظر حقیر در فهم معنویت در جوامع مختلف بسیار حائز اهمیت بوده و موجب درک معنای اصلی آن می‌گردد.

پیشنهاد خواندنی  ساخت سریال با اقتباس از آثار پائولو کوئیلو

متشکرم از این‌که وقتتان را در اختیار جمن نیوز قرار دادید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *