تحلیل محتوای پیام نوروزی نادر شکری (رئیس انجمن ورزش یوگا ایران) به جامعه یوگاکاران ایران:

فلسفه‌های غیر علمی، عرفان‌های نوظهور، سوءاستفاده از آموزه‌های معنوی، تبعات اجتماعی یوگا

 

۱. نوروز و هماهنگی با جریان هستی
در فلسفه‌ی یوگا، مفهوم ریتام به معنای نظم کیهانی و هماهنگی با ریتم طبیعت است. پیام نوروز به‌عنوان «پیام‌آور نو شدن» به همین مفهوم اشاره دارد و به بازگشت به تعادل طبیعی، همگامی با چرخه‌های کیهان و هماهنگ شدن با «جریان زنده‌ی هستی» می‌پردازد. سال نو فرصتی است برای «ساد‌هانا» (تمرین شخصی) به منظور بازنگری و پالایش درون.

۲. پالایش جسم، ذهن و روان
پیام به‌وضوح بر تطهیر همه‌جانبه‌ی انسان تأکید دارد که در یوگا با تمریناتی مانند آسانا (حرکات بدنی)، پرانایاما (تنفس) و دیانا (مدیتیشن) دنبال می‌شود. ایده‌ی پالایش درون نشانه‌ای از سات‌ویک شدن (رسیدن به خلوص و شفافیت درونی) است که یکی از اهداف مهم در مسیر یوگا به شمار می‌رود.

۳. یوگا به‌عنوان راهی برای صلح درونی و پیوند با خداوند
در این پیام، یوگا نه فقط به‌عنوان یک ورزش، بلکه به‌عنوان راهی برای احیای زندگی و ابزار معنوی برای پیوند با خداوند معرفی شده است. این دیدگاه با آموزه‌های عمیق‌تر فلسفه‌ی یوگا (به‌ویژه در بهاگواد گیتا) همسو است که یوگا را راهی برای اتحاد فرد با «پراگتی» (طبیعت) و «پوروشا» (روح یا خداوند) می‌داند.

۴. عشق، آگاهی و تعهد
سه اصل «عشق، آگاهی و تعهد» در پیام، با آموزه‌های «کریا یوگا» تطبیق دارد که شامل تاپاس (ریاضت یا تلاش با عشق)، سوادهیا (خودشناسی) و ایشوارا پرانیدانا (سپردگی به خداوند) است. این مسیر فرآیند پالایش ذهن و آماده‌سازی برای اتصال به آگاهی جهانی را تعریف می‌کند.

۵. حدیث نبوی و تأکید بر خودشناسی
«من عرف نفسه فقد عرف ربه» تنها بخش اسلامی پیام نادر شکری است که به‌نظر می‌رسد به اشتباه در پیام درج شده است. شکری به‌واسطه ذکر این حدیث به آموزه‌های یوگایی مثل آتمن و برهمن اشاره کرده است. در مکتب فکری یوگا آمده است که شناخت درون، پلی برای شناخت هستی است و با عمق‌یابی در خود، انسان به ذات برتر (یا آگاهی مطلق) نزدیک‌تر می‌شود.

پیشنهاد خواندنی 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *