عرفان حلقه همسو با تفکر نوین
جنبش تفکر نوین :تفسیری فلسفی از عقاید تفکر نوین است که در اوایل قرن نوزده آغاز شده و امروزه این گروه شامل سازمان های سکولار ، فرقه های مذهبی ، مولفان ، وافرادی هستند که دارای عقایدی هم چون قانون جذب ،تفکر مثبت ف متا فیزیک ، شفادهندگی ،تجسم خلاق و قدرت شخصی هستند .(حسن زاده،۱۳۹۳،ص۲۱۱)
عرفان حلقه: گروهی با عنوان عرفان حلقه از سال ۱۳۷۰ شروع و از سال ۱۳۸۴ به صورت رسمی به فعالیت پرداختند و کلاس برگزار کردند و کتاب هایی مثل عرفان کیهانی ، انسان ومعرفت و انسان از منظری دیگر به نام آقای طاهری که مؤسس گروه است منتشر کردن .کلاس ها در هشت دوره برگزار می شود و در نهایت افراد مستر و درمانگر می شوند. برای ورد به آن باید توسط یکی از کاربران و یا مربیان متصل به شعور کیهانی شد.
چکیده:
در بحث تفکر نوین اصولی مطرح است که بطور مشترک در اکثر جنبش های معنوی نو پدید دیده می شود . با رصد محتوای عرفان حلقه که شامل کتاب ها و جزوات آموزشی است دیده می شود که عرفان حلقه از در بر داشتن این اصول مستثنی نبوده
مقدمه:
نیاز به عبودیت و معنویت نیازی است که خداوند در فطرت بشر قرار داده و راه صحیح پاسخ به آن را نیز نشان داده اگر این نیاز پاسخ حقیقی پیدا نکند دچار انحراف می شود .متأسفانه بشر امروز از مسیری که خدا برای او در نظر گرفته دوری گزیده ودچار انحراف شده .
ما امروزه در دوره ای زندگی میکنیم که فرقه های بسیار متنوع معنویت گرا که مدعی پاسخ گویی به نیاز روحی بشر است،از گوشه و کنار جهان سر در آورده اند .
در جهان امروز عده ای هوشمندانه نشسته اند برای تحکیم پایه های استیعلای خودشان برنامه ریزی می کنند و مدل های از معنویت اراءه می دهند که با مبانی آنها سازگار باشد و فرقه های مختلفی را طراحی کرده اند .
رهبران معنوی در جنبش تفکر نوین به بهانه های مختلف دور هم جمع می شوند و با ارءه اصول تفکر نوین ،پذیرش جامعه جهانی در مورد دین جدید تفکر نوین را اجتناب ناپذیر می نمایانند .( حسن زاده،۱۳۹۳،ص۱۷۵)
در این مجال نگاه کوتاهی داریم به اصول تفکر نوین در عرفان حلقه.
نگاهی به عرفان حلقه
حدودا از دهه ۷۰ گروهی با عنوان عرفان حلقه در کشور ما شروع به فعالیت کردند که موسس آن محمد علی طاهری می باشد.
.
مروجان عرفان حلقه با انتشار کتاب و بر گزاری دوره های متعدد آموزه های خودشان را آموزش دادند وبحث معنویت و درمان را مطرح کردن با این ادعا که معنویتی که آموزش میدهند هماهنگ با اسلام است منتها با نگاهی به محتوای عرفان حلقه روشن می شود که آموزه های آن نه تنها از اسلام گرفته نشوده ، بلکه در برخی موارد کاملا با اسلام تناقض دارد .
البته در مواردی دیده می شود از آیات در راستای اهداف خودشان استفاده کرده و در واقع از تاویلات نابجای قر آنی استفاده میکنند ،برای تایید خود و هدف آنها از استفاده از این ادله دینی این است که نشان دهند آموزه های اسلامی هم عرفان حلقه را تایید می کند نه اینکه عرفان حلقه برگرفته از اسلام باشد .
از محتوای کتاب های حلقه نیز بدست می آید که دین و اسلام در عرفان حلقه نقش ندارد برای نمونه به چند جمله اشاره می کنیم :
۱-عرفان حلقه انسان شمول است وهمه انسان ها صرف نظر از نژاد ملیت و دین و مذهب و اعتقاد می توانند آن را بپذیرند .(طاهری ،۱۳۸۷ص ۲۰) در جای دیگر از همان کتاب اشاره می کند تفکرات و اعتقادات نقشی در ایجاد اتصال ودریافت ندارد)ص۹۴(
۲-اساس این عرفان بر اتصال به حلقه های متعدد شبکه شعور کیهانی استوار است (همان ص۱۹ )
۳- انجام صحیح مناسک هر یک از ادیان الهی موجب گشایش عرفانی می شود (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ،ص ۱۵۱)
از این جملات بدست می آید که تاکید در عرفان حلقه بر شبکه شعور کیهانی است ودین و مذهب در آن نقشی ندارد و با انجام مناسک هر دینی می توان به گشایش عرفانی رسید وحرفی از اسلام نیست و روشن می شود که اگر در مواردی از آیات استفاده می شود فقط برای تایید خودشان است . مطالب عرفان حلقه نه تنها اسلامی نیست،بومی وایرانی نیز نمی باشد چرا که مفاهیم و آموزه های آن بیشتر به آموزه های غربی و خارجی شبیه است..
با بررسی معنویت های که در جهان دارند فعالیت می کنند دیده می شود که اصول و واژه های مشترکی بین آنها رایج است تمام آنها گویا در مسیری مشخص حرکت می کنند تفاوت های ظاهری دارند اما تعالیم آنها خیلی شبیه هم است مثل رودهای کوچکی که همگی به یک دریاچه متصل اند . و با توجه به یافته های رصدی م استراژدی محتوایی می توان هدف نهایی تفکر نوین را که دین نوین جهانی است مشاهده کرد .
هدف نهایی تفکر نوین همان رانده شدن ادیان اصیل توحیدی و ایجاد دین واحد جهانی است .(حسن زاده،۱۳۹۳،ص۱۶)
این دست های پشت پرده ای را نشان می دهد که با برنامه می خواهند تمام جهان را همسو با نظرات خودشان بکنند در این راستا دین جهانی را طراحی کرده اند.
متاسفانه برخی از این مشترکات در عرفان حلقه نیز دیده می شود و گویا عرفان حلقه نیز با آنها همسو حرکت می کند .
ما در اینجا قصد تبین و توضیح دین نوین را نداریم موضوع اصلی عرفان حلقه است منتها برای اینکه بتوانیم تشابهات آن را با عرفان حلقه برسی کنیم به صورت اجمال مطالبی را درمورد دین نوین و اصول تفکر نوین از کتاب به سوی دین جهانی آقای مظاهری سیف بیان می کنیم :
(تلاش برای ساختن دین جهانی با همه بزرگی و دشواری که دارد در قیاس با منافعی که می تواند به دنبال داشته باشد ناچیز و آسان است.
بنابراین ممکن است کسانی که به تسلط بر تمام جهان و بسط و نفوذ قدرت خود درکره زمین می اندیشند برای تحقق رویای دین جهانی دست به اقدام بزنند) (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۴۱)
دین جدید باید عناصر مشترک ادیان را در خود داشته باشد تا مقبولیت جهانی پیدا کند و مردم دنیا آن را جایگزین برای دین اصلی خود بدانند علاوه بر این دین جدید شامل مطالب جدیدی نیز می باشد که در تئوری ها اثبات نشده و یافته های نسبتاً نوین علمی در علومی چون فیزیک، روانشناسی، فراروانشناسی ریشه دارد برای مثال بسیاری از جنبش های دین نوین از انرژی و نیروهای کیهانی و نظریه کوانتم استفاده می کنند و می کوشند نیروی خلاق هستی یا به عبارتی خداوند را به معنای همین انرژی کیهانی در نظر بگیرند. نیرو یا شعور سیالی که براساس تئوری های متافیزیکی هرکس از درون خود با آن مرتبط است و با قدرت فکر و فعال کردن قانون جذب یا استفاده از قانون عکس العمل (انعکاس) می تواند از آن استفاده کند. این طور گفته می شود که نتیجه ارتباط با این خدای جدید که نیروی بی کران و شعور نامحدود هستی تصور می شود نوعی مثبت نگری و برانگیختن هیجانات مثبت نظیر عشق آرامش، شادمانی است. (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۹۵)
در راستای دین جهانی تلاش ها و سرمایه گذاری هایی انجام داده اند ونهادها وسازمانهای در راستای اهداف آنها فعالیت می کنند و از دل آن بحث تفکر نوین مطرح می شود .
اگر بگویم تفکر نوین همان دین نوین جهانی است زیاد مسامحه نکردیم بلکه تقریباً به حقیقت موضوع رسیده ایم. تفکر نوین این ایده را ترویج می کند که هوش بیکران ما یا خدا در همه جا حاضر است. روح ما کلیت چیزهای واقعی است و خود واقعی انسان مقدس است. تفکر مقدس، نیروی برای غلبه بر ناخوشی هایی است که از ذهن سرچشمه گرفته و تفکر درست تأثیر شفا دهنده دارد. (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۰).
شکل گیری تفکر نوین از دهه ۱۸۳۰ آغاز شد و ریشه آن به آمریکا و انگلیس بازمی گردد. ویلیام جیمز تفکر نوین را «دین متمایل به سلامتی» نامیده است. جنبش تفکر نوین تفسیری فلسفی از عقاید تفکر نوین است که در اوایل قرن نوزده آغاز شد و امروزه این گروه شامل سازمان های سکولار فرقه های مذهبی مؤلفان و افرادی است که دارای عقایدی هم چون قانون جذب، تفکر مثبت، متافیزیک، شفادهندگی، تجسم خلاق و قدرت شخصی هستند. این جنبش را متفکرین و فلاسفه و هم چنین سازمان های مذهبی مختلفی از جمله کلیسای وحدت، علم مسیحی و کلیسای علم قدسی پیش می برند (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۱)
اصول تفکر نوین
تعالیم اساسی تفکر نوین شامل ۱۰ اصل است:
۱- حضور در همه جا و در آن واحد (حضور مطلق) ( Omnipresence)
طبق این اعتقاد خدا در همه جا در آن واحد حضور دارد. البته در نگاه اول خدا به نظر می رسد یا آن کل که همه جزء آن است اما با بررسی معلوم می شود منظور خیر مطلق نیست بلکه شامل همه خوبی ها و بدی ها است و همه پلیدی ها جزء آن است و بهترین نمادی که این معنا را می رساند این نماد است. دایره که نماد کمال است شامل خوبی و بدی است (سفید و سیاه) و در هر بخش جزئی از بخش دیگر هم است.
شیطان پرستان شیطان را درواقع این طور معرفی می کنند ترکیبی از خیر و شر اگر تاریکی هم دارد شما را به نور می برد.
حضور مطلق ۲ ویژگی دارد: ۱- ترکیبی از تاریکی و روشنایی ۲- برای انسان درونی می شود و انسان می شود تجسمی از آن»
ابتدا می گویند خدا درون شماست پس خودت را بشناس و بعد می گویند خدای نبوده این فرافکنی فکر شما بوده خدا همان درون شماست وبیرون نیست.
۲- شعور کیهانی (آگاهی برتر) (Higher Consciousness )
آگاهی و هوشمندی فراگیر ی که به واسته آن جهان اداره میشود .
آگاهی برتر در سنت های گوناگون با واژه هایی نظیر شعور کیهانی، روح کیهانی، شیخنا، آتمن و تائو به آن اشاره می کنند. این مفاهیم در مورد آگاهی انسان که به درجات بالاتر تکامل دست پیدا کرده و در مقایسه با سایر موجودات بیش تر می داند اطلاق می شود. (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۴)
کامل ترین تجلی حضور مطلق همین شعور کیهانی است پس هر دو بعد خوبی و بدی را دارد با این شعور برتر یا کیهانی و ارتباط با آن به حضور مطلق می رسی و راه آن روح القدس است.
۳- روح مقدس ( Holy spi )
این واژه در ادیان ابراهیمی به صورت های مختلف درک شده در اسلام فرشته ای که حامل روحی است و در مسیحیت نقش واسطه میان پدر و پسر را دارد. در تفکر نوین به تقدسی جاری در انسان اشاره می کند و او را سرچشمه آگاهی و قدرت کائنات معرفی می نماید. (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۵)
روح القدس همان ندای درونی می دانند که برای همه انسان ها است و می گویند اگر به آن گوش دهی به مطلق تبدیل می شوی و جاویدان.
اصول دیگر تفکر نوین نظیر تجسم خلاق و قانون جذب مبتنی بر این قسمت می باشد.
۴- قانون جذب ) (Law of Attraction
قانون جذب عقیده ای متافیزیکی است که دوستی، دوستی را جذب می کند. و تفکر مثبت و منفی باعث نتیجه فیزیکی مثبت و منفی می شود. (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۵)
طبق قانون جذب هرکس باید به ندای درون گوش دهد و به احساس خودتان توجه کنید در این صورت کائنات فرمان بردار می شوند و شما به قانون جذب دست می یابید.
۵- تجسم خلاق (Creative Visualization)
عبارت است از تمرین برای تأثیر گذاشتن بر جهان بیرونی از طریق تغییر تفکر یک نفر. این واژه نیز از واژه تفکر مثبت تأثیر پذیرفته و طرفدارانش آن را زیاد به کار می برند این واژه در قرن نوزدهم در آمریکا همراه با جنبش تفکر نوین مطرح شد (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۴) طبق تجسم خلاق شما می توانید هرچه می خواهید بی آفرینید با تناسخ نیز ارتباط دارد بدین نحو که شما زندگی بعدی خودتان را هر طور که بخواهید می توانید انتخاب کنید.
۶- قدرت انتخاب (Power of Choice)
این واژه را در اصل فیلسوف تفکر نوین و علم ذهن فرد یک بایلس در قرن ۱۹ با این جمله معرفی کرد که: قدرت انتخاب فرد، فرد را قادر خواهد ساخت که او مثل یک فرشته یا دیو فکر کند همانند یک برده یا پادشاه. هر چیزی که او انتخاب کند، ذهن، آن ها را ایجاد و آشکار می کند (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۶)
انتخاب هر چیزی و بود و نبود آن به انسان مربوط می شود.
۷- دعای مثبت (Affirmative Prayer)
دعای مثبت شکلی از دعا یا تکنیک متافیزیکی است که بیش تر بر خروجی مثبت متمرکز شده است تا موقعیتی منفی. چنان که اگر کسی مریض است هنگام دعا باید توجه کند که دعایش به صورت تلقین درباره موقعیت مطلوب و سلامتی متمرکز شود و تأکید کند که این امر محقق می شود، نه اینکه اول مریضی را احساس کند و سپس برای رفع آن از خدا کمک بخواهد. (همان ،ص ۷۳ )
در اینجا دعا در واقع همان تلقین است که در آن از نیروهای درونی نیز استفاده می شود.وجملات تاکیدی وتلقینی جایگزین دعا میشود .
۸- جاذبه (Animal magnetism)
این واژه در کاربرد مدرن به طیفی از جاذبه های موجود در بعد حیوانی، نظیر جاذبه جنسی فرد یا کاریزما بازمی گردد درواقع این واژه به جاذبه سیال مفروض یا محیطی روحانی اطلاق می شود که در بدن موجودات زنده جای دارد. (همان ص ۷۳)
این قسمت از جاذبه حیوانی تا کاریزماتیز (افراد برتر) را دربر می گیرد.و از واژه هیپنوتیزم نیز استفاده میشود .
۹- خوش بینی Optimism
فرهنگ آکسفورد این واژه را چنین تعریف کرده: امیدواری و اعتماد نسبت به آینده، یا خروجی موفقیت آمیز چیزی، گرایش به داشتن دیدگاه مساعد و امیدوارانه. (همان ص ۷۶)
خوش بینی تلاش برای تغییر دیدگاه خود برای رویارویی با پدیده ها است تسلیم شدن در برابر واقعیت همان طور که هست تفسیر خوب داشتن از بدی ها. خوش بینی در چند سطح مطرح میشود از خوش بینی به خود و توجیه گناه تا خوش بینی به شیطان
۱۰- عصر جدید (Affirmations of New age)
عصر نوین در اصطلاح چتری است که بر شبکه گسترده ای از افراد و گروه های همپوش با معتقدات و جهت گیری بسیار متفاوت اطلاق می شود که ممکن است آمیزه ای از طلب مکمل، جنبش استعداد بشری نئو پیگنیسم، فکر نو،رازوری، شامانیسم، ویکا یا جادوگری باشد که هیچ اتفاق نظری میان آنها نیست. محور اصلی تفکر نوین این است که عصر نوین آگاهی معنوی بشر از راه خواهد رسید و با این آگاهی نوین، عشق صلح و آرامش در جهان گسترده خواهد شد. (همان ص ۷۲)
باور به تناسخ و ارتباط با موجودات ماورایی از ویژگی های عصر جدید است.
ماریان ویلیامسون یکی از نویسندگان معروف در حوزه ی عصر جدید به حساب می آید. در سال۱۹۹۴ توصیف خویش از این نهضت های رنگارنگ را این گونه بیان می کند ؛” ما یک گروه جورواجوریم، گروهی بی نام، اما یگانه در روح. ما به شیوه های مؤثر بر جهان تاثیر می گذاریم. ما از خو گرفتن های صرفا این جهانی روی گردانیم … ما روند کلی تغییر را حس می کنیم. گونه ای الکترسیته ی کیهانی در رگ های ما جاری است. ما علی رغم شخصیت ها و علایق ناهمگونمان، همگی در یک نکته ی بسیار مهم اشتراک نظر داریم که بشر به چهار راه مهمی رسیده که در آن، روح، به تنهایی قادر است ما را به بقای انسان رهنمون شود … ما امیدواریم جهان را تغییر داده و به جایگاه عشق و رحمت بدل کنیم … از موجودات واسطه ای که مدعی اند از ثریا آمده اند تا بنیادگراهای مسیحی، از پیشگویی های نوستراداموس تا رؤیا های مریم عذرا، از فرشته هایی که در گوش یک نجار نجوا می کنند تا گروه متفکران علمی، همه و همه دگرگونی جهان و بلایای احتمالی در سال های پیش رو را پیشگویی کرده اند … اگر ما تصمیم بگیریم آن سطح زیر بنایی را که بر آن قرار داریم گسترش دهیم، ساختارهای جدید جایگزین علیت های فروپاشی پیشاهزاره ای خواهند شد و بیست سال آینده طلیعه ی یک عصر روشن خواهد بود. عصری که درخشان ترین نوری را که جهان تاکنون شناخته، خواهد داشت … ما یک انقلابیم ۱۷-۱۹. به نقل از کتاب دین در قرن بیست و یکم
بررسی این اصول نشان می دهد که تفکر نوین در هماهگی کامل با مبانی غرب طراحی شده باور به عصر جدید با رویای بزرگ فراماسونری منطبق است، تأکید بر بهشت این جهانی باورهایی نظیر دعای مثبت، تجسم خلاق و قانون جذب بطورکلی به زندگی دنیوی و دست یابی به خوشی ها و لذت های این جهانی معطوف اند و ابعاد دیگری را از هماهنگی تفکر نیون با سکولاریسم نشان می دهد. قدرت انتخاب، جاذبه حیوانی و روح قدسی در کنار بی رنگ شدن خدا (که در ادیان ابراهیمی در رأس است و با صفات عالی توصیف می شود) نوعی اومانیسم معنوی است. تقدس منهای ارزش های الهی (مظاهری ،۱۳۹۱،ص ۷۷)
یکی از این معنویت های نوظهور که در ایران فعالیت بیشتری دارد عرفان حلقه است که رگه های تفکر نوین در کتاب های آن مشهود است و بعضی قسمت ها پررنگ تر دیده می شود البته مؤسس آن آقای طاهری با ادبیات دیگری در کتاب های عرفان حلقه آورده برای نمونه در آموزه های عرفان حلقه آمده: همه سیر و سلوک ها از طریق اتصال به حلقه ها انجام می شود و اتصال فقط از طریق مرکزیت عرفان حلقه می باشد. یا اینکه همه چیز را به شعور کیهانی نسبت می دهند و درمان را از شعور کیهانی می دانند و کسی حق معرفی با نام دیگری ندارد … این مطالب نشان از نوعی اومانیسم معنوی و تقدس منهای ارزش های الهی است که در تفکر نوین اشاره شد. در قسمت بعدی به نمونه های دیگری اشاره می شود.
اصل تفکر نوین در عرفان حلقه
۱- حضور مطلق در عرفان حلقه
[در تعریف حضور مطلق گفته شد کلی که همه جزء را دربر دارد هم خیر و هم شر و همچنین نگاه مثبت به شیطان داشتن]
طبق نظر عرفان حلقه همواره دو شبکه در جهان هستی فعالیت می کنند یکی شبکه مثبت و یکی شبکه منفی.
در مبحث قانون بازتاب در کتاب انسان از منظری دیگر نموداری در صفحه ۱۹۷ آمده بدین شکل در این شکل شبکه مثبت و منفی را از خدا نشان می دهد.
نمودار ص
و در عرفان حلقه آمده:
«کلیه اطلاعات ماورایی که انسان بدست می آورد یا از شبکه مثبت می باشد و یا از شبکه منفی»(طاهری،۱۳۸۸،ص۹۳)
در این رابطه نموداری هم در صفحه ۹۲ کتاب انسان و معرفت آمده:
نمودار
نمونه ای دیگر در این رابطه نماد عرفان حلقه است که دایره بودن آن نشان کمال است و سیاه و سفید بودن نشان خیر و شر یعنی کمالی که هم خیر در آن است و هم شر.
نماد عرفان حلقه
یکی دیگر از مباحثی که در عرفان حلقه آمده و با حظور مطلق تفکر نوین مشابهت دارد بحث انسان و رب است طاهری کمال را در درک بالقوه خدایی بودن میداند “نمونه ی ایده آل وجود آدم که کمال بالقوه ی او را نشان میدهد اله او نام می گیرد ” (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص۲۳۱)
ملک آدم ،اله آدم و رب آدم هیچ یک از وجود آدم جدا نبوده ، هر یک بعدی از وجود او هستند که در حرکت او نقش دارند (همان ص۲۳۲)
“پس رب هر کس نمونه ی عینی و کمال یافته او در پایان چرخه است” (همان ص۲۳۳ )
در حضور مطلق تفکر نوین گفته شد شیطان را ترکیبی از خیر و شر میدانند عرفان حلقه نیز نه تنها نگاه منفی به شیطان ندارد در مواردی با نگاهی مثبت از او این چنین یاد میکند : ابلیس اولین معلم است (همان ص۲۱۹ )
و در جایی دیگر می گوید :اگر شیطان نبود جستجوی کمال و خداجویی معنا نداشت) طاهری ،۱۳۹۱ ، مدیریت کل نگر ص۴۶)
۲– شعور کیهانی (آگاهی برتر) درعرفان حلقه
اصطلاح دیگری که در تفکر نوین مطرح شد شعور کیهانی بود و بیان شد که با ارتباط با آن به حضور مطلق میرسی و اینکه شعور کیهانی دو بعد خوب و بدی دارد .
در عرفان حلقه نیز بحث شعور کیهانی به صورت گسترده بیان شده و اتصال ها را به آن انجام میدهند و هم چنین شعور کیهانی رامتشکل از دو بخش مثبت و منفی میدانند . “شبکه شعور کیهانی مجموعه هوش، خرد و یا شعور حاکم بر جهان هستی است که به آن آگاهی نیز گفته می شود و یکی از سه عنصر موجود در جهان هستی است. سه عنصر فوق عبارت است از ماده، انرژی و آگاهی”. (طاهری ،۱۳۸۷،ص۲۰)
شعور کیهانی از کلیه واژه های مهم عرفان حلقه است که همه اتصال ها را به آن می دانند و درمان را از او می دانند و می گویند هیچ کس حق معرفی این را با نام دیگری جز شبکه شعور کیهانی ندارد به نمونه هایی از کتاب های عرفان حلقه اشاره می کنیم:
- کار درمان صرفاً توسط شعور الهی انجام می شود. (طاهری،۱۳۸۸ ،ص ۸۵)
- هیچ کس حق معرفی این اتصال را با نام دیگری غیر از شبکه ی شعور کیهانی … ندارد (همان ص ۹۰)
- نظر به اینکه درمان توسط شعور کیهانی انجام می گیرد … (همان ص ۱۱۱)
- عامل و محرک این حرکت شبکه شعور کیهانی است – جهان هستی مادی از آگاهی یا شعور آفریده شده (طاهری ،۱۳۸۷ ،ص ۳۱)
- «اساس این عرفان بر اتصال به شبکه شعور کیهانی است .(طاهری ،۱۳۷۸،ص۱۹)
- تسلیم شدن منجر به دریافت آگاهی می شود (طاهری ،۲۰۱۱،انسان و معرفت ص ۷۱) و تنها راه دست یابی به حقایق (حقیقت) دریافت وحی و الهام است (همان ص ۵۹) دریافت آگاهی می تواند رمزی از رموز خلقت را باز کند (همان ص ۱۲۷)
- هوشمندی کل شکل دهنده جهان دو قطبی است – متناسب با نقش خود هوشمندی مثبت یا هوشمندی منفی نام میگیرد.( طاهری ،۲۰۱۱،انسان و معرفت ص۶۷)
- وقتی انسان به شبکه مثبت متصل میشود در معرض آگاهی های این شبکه قرار میگرد وشبکه منفی دریچه آگاهی های منفی را به روی او باز میکند (طاهری ،۱۳۸۷ ،ص ۱۳۴ )
همان طور که می بینید اساس عرفان حلقه شعور کیهانی است و هرکسی با هر دین و اعتقادی می تواند متصل به آن شود و به محض اتصال هم در معرض الهام و آگاهی قرار می گیرد و می تواند دریافت کند . در بین اصطلاحات عرفان اسلامی بحثی با عنوان شعور کیهانی نداریم وچنین معنا ومفهومی ، با کارکرد هایی که در عرفان حلقه برای آن قائل اند ، در اسلام جایگاهی ندارد.
در حالی که می بینید عنوان شعور کیهانی با مفهومی که در عرفان حلقه دارد چقدر شبیه تفکر نوین و معنویت های غربی است . البته شعور کیهانی مورد نظر عرفان حلقه با شعور عالم از دیدگاه قرآن متفاوت است. شعور قرآنی روح به حق است. غرق در تسبیح خداست و کاری غیر از این ندارد. خدمات درمانی ارائه نمی دهد. ملکوت اشیاء است و با بعد مادی جهان نسبتی غیر از غیب و ظهور ندارد. در تدبیر امور عالم مداخله نمی کند
۳- روح القدس
در تفکر نوین روح القدس به این معنا بود که تقدسی جاری در انسان است و او را سرچشمه آگاهی و قدرت کائنات معرفی می نماید. در عرفان حلقه هم از روح القدس صحبت هایی شده و می گوید در وجود انسان ایفای نقش می کند و مطالب دیگر نیز در کتاب های عرفان حلقه دیده می شود که به نظر شبیه همین روح القدس تفکر نوین می باشد که به آنها اشاره می کنیم:
۱- دروجود انسان سه روح ایفای نقش می کند و در خدمت نفس او قرار می گیرد: روح الله – روح القدس – روح هادی ..
روح القدس: هم در شکل گیری مرکب نقش دارد و هم کارگزار روزی رسانی معنوی است خداوند به وسیله ی این کارگزار انسان را به بلوغ معنوی می رساند این مخلوق الهی معلمی است که به وسیله وحی و الهام نقش خود را ایفا می کند (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۰۳)
۲- عضو سوم حلقه روح القدس است که حلقه را تکمیل می کند و خداوند فیض خود را به واسطه روح القدس جاری می نماید (طاهری ،۱۳۸۷،ص ۱۷)
۳- انسان در جسم فقط می تواند به درک توان بالقوه ی خدایی بودن خود پی ببرد و قادر نیست آن را بالفعل تبدیل نماید … کمال در جسم یعنی رسیدن به توان بالقوه ی الهی و ادراک های بالقوه عبارت اند از: درک اناالحق – درک یکتایی و تن واحده – درک حضور یار … (طاهری ,۱۳۸۸،ص ۱۳۲)
۴- توضیحی که عرفان حلقه برای ملک آدمی آورده و می گوید نقشه الهی برای کمال را به او می دهد بسیار شبیه روح القدس در تفکر نوین است طاهری می گوید: «آنچه گنجینه صفات الهی را از عالم بالاتر دریافت می کند و به اله می سپارد مَلِک نام می گیرد. (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۳۱)
هیچ یک از این ۳ (ملک آدم – اله آدم – رب آدم) از وجود آدم جدا نبوده، هریک بعدی از وجود او هستند که در حرکت او نقش دارند. (همان ص ۲۳۲)
۵-بیت الله فقط به انسان اطلاق می شود زیرا تنها مکانی است که خداوند از روح خود در آن دمیده است لذا نزدیک شدن به حریم انسان ها باید با تقدس کامل صورت گیرد و هیچ انسانی حق تجاوز به حریم دیگری را نخواهد داشت. (طاهری ,۱۳۸۸،ص ۱۴۱)
۶- فیض حلقه ی وحدت از برکت نزدیکی و وحدت حداقل دو نفر ایجاد می شود و هرکجا حداقل دو نفر در حلقه ی جمع باشند، عضو سوم روح القدس (شبکه شعور کیهانی) و عضو چهارم خانواده است (همان ص ۸۴)
یکی دیگر از مواردی که در عرفان حلقه آمده و همسو با مبانی تفکر نوین است «من معنوی» می باشد که شبیه به اصل روح القدس می باشد. طاهری در کتاب انسان و معرفت صفحه ۲۱۴ می آورد: یکی از ابعاد وجود انسان من معنوی (معلم درون) است. من معنوی کارگزاری است که انجام اموری را برعهده دارد: و بعد در ادامه تزکیه و تعلیم و هدایت و گمراهی و بخشش را از کارهای من معنوی معرفی می کند و شفاعت من معنوی را یکی از انواع شفاعت در قیامت می داند و می گوید هر چهار نقشی که من معنوی ایفا می کند نوعی یاری و کمک وجود دارد.
۴– قانون جذب
طبق قانون جذب در تفکر نوین هر کس باید به ندای درون گوش بدهد در این صورت کائنات فرمان بردار میشود این معنا در عرفان حلقه با زبانی متفاوت بیان شده
مفهوم نظر در فرادرمانی و قانون بازتاب که در کتاب های عرفان حلقه آمده خیلی شبیه قانون جذب است در تفکر نوین لذا بدین منظور اشاره ای به آنها می کنیم.
۱-دنیای عرفان دنیای است که اسم را هم نمی دانی اینجا یک نظر بکنی ، یک بشکن بزنی اون طرف بگوید من درمان شدم”(ص۶۳دوره یک)
۲-“در این نوع درمان به طورکلی به حداقل یک مشخصه از مشخصات بیمار نیاز است، نام بیمار و یا عکس بیمار … در این صورت نام بیمار یا معرف را وارد فهرست بیماران خود کرده و یا ذهنی آن را مرور می کنیم (موضوع نظر در عرفان) “(طاهری ،۱۳۸۷،ص ۱۰۵)
۳-آن چیزی که منظور شما باشد آن اجراء می شود(ص۱۸ دوره مستری)
۴-اتصال فقط با یک توجه آنی (نظر) صورت می گیرد و نتایج قابل توجهی می انجامد (طاهری ،۲۰۱۱، فرادرمانی ص ۱۲۴)
۵-اصولاً اساس برقراری هر اتصال و جاری کردن هر حلقه ای با نظر است. هرچه در وادی عرفان جلوتر رویم مفهوم نظر ملموس تر می شود. نظر از نیت هم کوتاه تر است. در کمتر از کسری از ثانیه نظر توسط فرادرمانگر اتفاق می افتد با نظر فرادرمانگر – فرادرمانی آغاز می شود و دیگر هیچ کاری و هیچ عملی از طرف فرادرمانگر نیاز نیست – (ص ۲۷ گروه آموزشی عرفان حلقه دوره یک نسخه ۳)
قانون بازتاب(در عرفان حلقه)
هر انسانی در هر لحظه دارای بازتابی وجودی است که نتیجه پندار و گفتار و کردار اوست (طاهری ،۱۳۸۷،ص ۱۹۶)
در پس هر انگیزه، اندیشه، کلام و رفتاری، اشتیاقی وجود دارد که براساس قانون بازتاب فرد را به نتیجه ای متناسب با خود خواهند رساند (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۱۵ )
در جهان هستی مادی هر عملی عکس العملی به همراه دارد. هریک از کار و اندیشه او (انسان) واکنشی نهفته است که او را به نتیجه آن فکر یا عمل می رساند (طاهری ، بینش انسان ،ص ۱۱۰)
اشتیاق تنها عامل محرک در راه رسیدن به کمال است و کلیه دریافت های انسان مزد اشتیاق اوست (طاهری ،۱۳۸۸ص ۹۹)
۵- تجسم خلاق
مطالبی که در مورد جهان مجازی در عرفان حلقه گفته شده و نتیجه آن این است که دنیای که ما می بینیم ساخته و پرداخته ذهن ماست و حقیقت آن در خارج از ذهن چیز دیگر است که دقیقاً به تجسم خلاق مربوط می شود.
- جهان هستی از حرکت آفریده شده …. در نتیجه جهان هستی نیز مجازی می باشد … بنابراین جهان هستی وجود خارجی ندارد و تصویری مجازی از حقیقت دیگری بوده (طاهری ،۱۳۸۸ص ۶۰)
- جهان هستی فاقد شکل و منظری ثابت بوده هر ناظری آن را بسته به سرعت حرکتش در فضا و فرکانس چشمش به شکلی می بیند اگر ناظر وجود نداشته باشد جهان هستی نیز وجود نخواهد داشت (طاهری ،۱۳۸۸ص ۶۸)
- جهان هستی مادی مجازی بوده و حقیقت وجودی ندارد (طاهری ،۱۳۸۷،ص ۳۰)
اساساً خدا و کمال را بالقوه دانستن که در اساس نامه عرفان حلقه هم تأکید شده زیربنای تفکر نوین است که آن را با تجسم خلاق همراه می کند براساس تجسم خلاق خدا و اله همان نیروها و کمال درونی است که آدمی آن را فرافکنی می کند و به موجودی متعالی نسبت می دهد اما درواقع خدا همان نیروهای درونی و کمال درونی انسان است این پندارهای کاذب تفکر نوین با ادبیاتی متفاوت در عرفان حلقه بیان شده.
نمونه ی ایده آل وجود آدم که کمال بالقوه ی او را نشان می دهد اله او نام می گیرد (طاهری ،۲۰۱۱،انسان و معرفت ص ۲۳۱ ) انسان در جسم فقط می تواند به درک قوای بالقوه ی خدایی بودن خود پی ببرد و قادر نیست آن را بالفعل تبدیل نماید. کمال در جسم یعنی رسیدن به توان بالقوه ی الهی (طاهری ،۱۳۸۸ص ۱۳۲)
در پایان چرخه از هر کسی می پرسند آیا با توجه به توانایی خدایی که بدست آورده است جدایی از عالم وحدت را می پسندد و می خواهد خودش خدایی کند و یا به وحدت ملحق می شود و خدایی عالم وحدت را می پذیرد اگر جواب مثبت داد وارد جهان تک قطبی شده اگر منفی سیر مجدد در چرخه را ترجیح داده … (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۳۳).
۶– قدرت انتخاب
یکی دیگر از اصطلاحاتی که در تفکر نوین مطرح شد قدرت انتخاب بود و گفته شد هر چیزی را که انسان انتخاب کند ذهن او ایجاد می کند و بود و نبود آن به انتخاب انسان مربوط می شود. این معنا درعرفان حلقه بیشتر در تشعشع دفاعی دیده می شود دربحث درمان و تشعشع دفاعی آمده همین که به ذهنتان بی آید و بخواهید خواست شما انجام می شود و نیازی به فعالیت خاصی نیست .
۱-“خواست شما یعنی اجراء…همان خواست شما که به او تشعشع دفاعی بدهید میشود نظر واجراء میشود ، شما نمی گوید به فلانی تشعشع دفاعی می دهم قربهالی الله بلکه همین که شما ….نظر کنید به مکان به جهت اعمال تشعشع دفاعی جهت پاکسازی از آن مکان عمومی و این خواست شما اجراء میشود “(ص۷۸ دوره تشعشع دفاعی)
۲-“آن چیزی که منظور شما باشد اجراء میشود وآنچه که در ذهن تان دارید آن اجراء می شود “(ص۱۸ دوره مستری)
۳-اندیشه مهم است نه صاحب اندیشه (اصل اصالت اندیشه) (طاهری ،۱۳۸۸،ص ۱۰۳)
۷- دعا (تلقین)
مفهوم دعا در تفکر نوین به معنی خواستن از خدا نیست و در واقع نوعی تلقین است .این قسمت در عرفان حلقه بیشتر در فرادرمانی به چشم می خورد در بیماری ها و برخی مشکلات بجای درخواست از خداوند از کلماتی استفاده میکنند که بیشتر شبیه تلقن است مثلا برای درمان بیماری افسردگی و…”فقط یک اسم و اعلام تشعشع دفاعی همین و تمام “(ص۲۰تشعشع دفاعی )
ویا از کلماتی استفاده می کنند مانند مثبت۲،مثبت۱-کنترل تشعشع منفی۱،۲،۳،۴،۵،۶ واین نام ها را درمان کمکی میدانند .آقای طاهری می گوید نام گزاری حلقه ها را هم ما انجام دادیم “مثلا گفتیم مثبت ۲ رفتیم توی اون حلقه و تشعشع اون حلقه جا ری میشود “(ص۶۰تشعشع دفاعی)
عرفان حلقه می گوید وقتی خواب اموات را می بینی مثبت ۲ بدهید(۶۱تشعشع دفاعی )(بجای اینکه قران بخوانند و از خداوند برای او طلب مغفرت کنند)
۸- جاذبه حیوانی
درمورد جاذبه حیوانی در تفکر نوین گفته میشود انسان در افراد دیگر به صورت ناخوداگاه اثر بگزارد به طوری که افراد کمتر از اراده خود استفاده کنند وتلقین پذیر شوند این مطلب در عرفان حلقه به نوعی در مورد آقای طاهری موسس عرفان حلقه دیده میشود . افراد عرفان حلقه چنان تحت تاثیر طاهری قرار گرفته اند گویا او پیامبری از جانب خداست و در مواردی بدلیل صحبت های او پا روی اعتقادات خود و فرمان الهی می گزارند مثلا کسی که مقید به نماز بوده در عرفان حلقه وقتی طاهری می گوید ترمز دستی را بکشید تا کیفیت و اشتیاق کارتان بالا رود ، تحت تأثیر حرفهای طاهری نماز را کنار می گزارد درحالی که شریعت اسلام در هر شرایطی بر نماز تأکید می کند وترک نماز را جایز نمی داند .
پیروان عرفان حلقه در معرفی طاهری ا ین طور می گویند بی آنکه کسی به او آموخته باشد متوجه این حقیقت شده که بر جهان هستی هوشمندی عظیم حاکم است این آغاز دریافت های شهودی یا در اصطلاح الهامات او بود.
– آنچه در روش فرادرمانی استاد طاهری ملاحظه می کنید درواقع ماحصل دریافت های ایشان از شبکه هوشمندی الهی است که توانسته با روش علمی و کاربردی آن را در اختیار علاقه مندان به فرادرمانی و بیماران قرار دهد. امیدواریم الهامات سبوحیه ایشان … (طاهری ،۱۳۸۷،ص ۱۳)
– فرادرمانی نوعی درمان مکمل است که توسط محمدعلی طاهری بنیان گذاری شده (همان ص ۷۳)
– مصداق این نظریه تجربه ارزشمند استاد طاهری است که با خودجوششی و درون کوششی بسیار توانسته راهی به شبکه کیهانی وجود پیدا کند و براساس یافته ها و نمودها نظریه خاصی را ارائه نماید. (طاهری ،۱۳۸۸،ص ۳۹).
جاذبه حیوانی در تفکر نوین در حوزه مدیریت می گوید طوری در افراد نفوذ کنی که بپذیرند واین موضوع در عرفان حلقه دیده میشود . آقای طاهری کتابی با این نام نیز دارد “مدیریت کل نگر” در آنجا می گوید مدیری که دل کارمندان خود را بدست آورد ممکن است هرگز نتواند محاسبه کند خدمت گزاری متقابل آن کارمند چه میزان منافع سازمان را تضمین خواهد کرد (طاهری ،۱۳۹۱ص۲۳)
۹- خوش بینی
عرفان حلقه هرکسی را که وارد آن می شود بسیار به آینده امیدوار می کند و خوش بینی بین افراد خود رایج کرده که هرکسی با هر دینی و مذهبی فقط با اتصال به حلقه بدون نیاز به هیچ سعی و کوششی در صراط مستقیم قرار می گیرد و به کمال می رسد. ومطالبی که در کتاب های عرفان حلقه آمده نشان از خوش بینی ای است به معنای که تفکر نوین می گوید :
– در عرفان کیهانی عوامل انسانی، خصوصیات فردی، … نقشی در ایجاد اتصال و دریافت های ماورایی ندارد (مثل سن، استعداد، ریاضت، سعی و کوشش و …)
هر انسانی صرف نظر از نژاد، ملیت، دین و مذهب تحول خواه و کمال پذیر بوده می تواند در صراط مستقیم قرار بگیرد. (طاهری ،۱۳۸۸،ص ۱۰۲)
– تضاد با دیگران سد اصلی در رسیدن به مقام انسان صالح است (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۱۵۰)
– صلح با عوامل هستی سرلوحه همه ی امور قرار دارد (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۱۲۱)
– انسان صالح با خدا، با هریک از اجزای هستی با خود و با دیگران به صلح رسیده و با هیچ کدام تضادی ندارد (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص۱۴۲)
– عرفان حلقه انسان شمول است و همه می توانند آن را تجربه کنند (طاهری ،۱۳۸۷ص ۲۰)
باقی ماندن در جهنم محال است همه وارد بهشت می شوند (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۶۶)
(با توجه به ص ۲۳۳ و ۲۷۴ نهایتاً همه انسان ها در پایان چرخه و در آزمون آخر جواب مثبت داده و به وحدت می رسند).
در تفکر نوین خوش بینی سطوح مختلفی دارد از خوش بینی به خود و توجیه گناه گرفته تا خوش بینی به شیطان در عرفان حلقه هم ترمز دستی می کشند و گناه ترک نماز را این گونه توجیه می کنند که می خواهند کیفیت و انگیزه بهتری داشته باشند .
در مورد خوش بینی به شیطان و نگاه مثبت به آن نیز مطالبی در کتاب های طاهری آمده که به نمونه های اشاره می کنیم:
ابلیس اولین معلم است. (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۱۹)
خدا مأموریت این نافرمانی را به ابلیس داده (خدا به شیطان گفته که بر انسان سجده نکند) ( همان ص۲۱۸ )
شیطان در هستی نقشی را ایفا می کند که جایگزینی ندارد اگر شیطان نبود جستجوی کمال و خداجویی معنا نداشت. (طاهری ،۲۰۱۱ ،ص ۴۶)
شیطان در وجود هر انسانی سهم مشخصی دارد و کسی نیست که در دورن خود عامل تضاد نداشته باشد. (طاهری ،۲۰۱۱، انسان و معرفت ص ۲۱۹)
اگر شیطان نبود ما کی دنبال خدا بودیم (ص۲۳دوره مستری )
بحثی در عرفان حلقه مطرح است با عنوان افسردگی تشعشعاتی که می گوید تفکرات انسان جنبه مثبت ومنفی دارد ، در صورتی که مثبت باشد ، ایجاد تشعشع مثبت کرده و اگر منفی باشد ایجاد تشعشع منفی می کند . تشعشع مثبت مارا در فاز مثبت قرار می دهد واگر منفی باشد در فاز منفی قرار داریم.(طاهری ،۱۳۸۷،ص۱۳۹و۱۷۰)
۱۰- تأیید باور عصر جدید
همان طور که در تفکر نوین اشا ره شد عصر جدید عصری است که بشر در ارتباط با موجودات فرا زمینی قرار می گیرد عرفان حلقه هم از موجودات غیراورگانیک می گوید که در ارتباط با انسان ها قرار گرفته اند و راهکار های را برای برخورد با آنها بیان می کند و طاهری از عصر آشکار شدن تشعشعات صحبت می کند :۱-” ما داریم وارد عصری می شویم که عصر آشکار شدن تشعشعات است یعنی انسان با زبان اصلی خودش که زبان تشعشعات است آشنا می شود و جنگ های
تشعشعاتی هم نمود عملی خودش درا پیدا می کند”(ص۸۹جزوه تشعشع دفاعی )
۲-انسان در عصر حاضر پا به عرصه ای نهاده است که می توان آن را عصر هوشمندی نامید (طاهری ،۲۰۱۱،فرادرمانی ص ۳۶)
عصر جدید در تفکر نوین این طور بیان می شود که ما وارد عصری می شویم که انسان آگاهی معنوی نوین ای را تجربه میکند و این آگاهی در اثر ارتباط با شعور کیهانی حاصل می شود و مدعی اند که ما از سال ۲۰۱۲ وارد عصر جدید شده ایم . وما این مطلب را دقیقا در صحبت های طاهری می بینیم :”در عصری که وارد شدیم در سال ۲۰۱۲ موجی از آگاهی با زمین اصابت می کند و زمین را دربر می گیرد و انسان تحولات شگرفی را در زمینه شناخت آگاهی نائل می شود .
از موارد دیگری که در عصر جدید به آن پرداخته می شود مسئله تناسخ است . تناسخ در عرفان حلقه با الفاظ دیگری بیان می شود مثل کالبد ذهنی و از واژه تسخیر استفاده می کنند .
کالبد ذهنی در عرفان حلقه به این معنا آمده که پس از مرگ انسان ، بخشی از انسان به زندگی ادامه میدهد (ص۱۰تشعشع دفاعی) و درجای دیگری آمده کالبد ذهنی معادل اصطلاح روح در نظر اغلب مردم است (طاهری ،۲۰۱۱ موجودات غیر ارگانیک ،ص۳۹) بعد از تعریف کالبد ذهنی عرفان حلقه این طور می گوید که “کالبد ذهنی افراد فوت شده وارد کالبد ذهنی افراد زنده شده وبا اشغال ستاد فرماندهی شخص تسخیر شده بر ادراکات آنها تأثیر می گذارند (ص۱۰تشعشع دفاعی) این مطلب در کتاب موجودات غیر ارگانیک تکرار شده ” کالبد ذهنی فرد در گذشته می تواند کالب ذهنی هر یک از عزیزان خود را تسخیر کند و موجب انتقال خصوصیات و بیماری های خود به او گردد”(ص ۵۳)
این مطالب که در عرفان حلقه بین شده کاملا منطبق با مفهوم تناسخ است هرچند که لفظ تناسخ استفاده نشده .
این هم از دیگر مواردی بود که در عرفان حلقه بین شده اما با اسلام مخالف است . در شریعت اسلام تناسخ مردود است طبق آیات قرآنی و روایات تناسخ باطل و محال است همچنین ادله عقلی نیز تناسخ را رد می کند .
نتیجه
در این مجال سعی شد مطالبی به بصورت مختصر ارائه شود تا انشاالله کمکی باشد برای کسانی که ندانسته وارد عرفان حلقه شدن یا در حال تحقیق هستند تا بدانند که آموزه های عرفان حلقه بیش از اینکه با مفاهیم اسلامی منطبق باشد با مفاهیم غربی و غیر اسلامی تطابق دارد . عرفان حلقه نیز مثل اغلب عرفان های نوظهور همسو با تفکر نوین می باشد و اصول تفکر نوین در آموزه های عرفان حلقه مشاهده می شود .
در پایان توجه همه عزیزانی را که دنبال معرفت و کمال هستند به حدیث گرانقدر ثقلین جلب می کنم . پیامب اکرم(ص) فرمودند”:انی تارکم فیکم ثقلین کتاب الله وعترتی” برای رسیدن به عرفان اسلامی راهی جز تمسک به قران و اهل بیت وجود ندارد.
نویسنده : طاهره مهربان
فهرست :
واژگان کلیدی
چکیده
مقدمه
نگاهی به عرفان حلقه
تفکر نوین
اصول تفکر نوین در حلقه
منابع:
۱-مظاهری سیف،حمید رضا،به سوی یک دین جهانی ،قم ، صهبای یقین ،۱۳۹۱
۲-حسن زاده،رسول،نگاهی متفاوت به افکار نیل دونالد والش،۱۳۹۳
۳-طاهری، محمد علی،انسان از منظری دیگر، تهران ، موتیف ، ۱۳۸۷
۴- طاهری، محمد علی، عرفان کیهانی ،اندیشه ی ماندگار ،۱۳۸۸
۵-طاهری ،محمد علی ،انسان و معرفت ،شرکت انتشاراتی گریگور تاتواتسی ، ارمنستان ،۲۰۱۱
۶- طاهری ،محمد علی,فرادر مانی ،۲۰۱۱
۷- طاهری ،محمد علی،موجودات غیر ارگانیک، شرکت انتشاراتی گریگور تاتواتسی ، ارمنستان ،۲۰۱۱
۸- طاهری ،محمد علی،مدیریت کل نگر ،انتشارات عرفان حلقه ،۱۳۹۱
۹-طاهری ، محمد علی ،جزوه تتشع دفاعی – وجزوه دوره مستری
۱۰- ماری پت فیشر،دین در قرن ۲۱ ،ترجمه مرضیه سلیمانی ، انتشارات علم ،تهران،۱۳۸۷
۱۱-جان آر،هیلنز ،۱۳۸۶