آیت الله فاضل لنکرانی: مبارزه با عرفان‌های کاذب وظیفۀ حکومت، حوزه و مردم است

آیت الله فاضل لنکرانی: مبارزه با عرفان‌های کاذب وظیفۀ حکومت، حوزه و مردم است

به گزارش جمن نیوز، اعضاء مؤسسه علمی-فرهنگی بهداشت معنوی با حضرت آیت الله شیخ محمدجواد فاضل لنکرانی رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (علیهم السلام) دیدار کردند.

در این دیدار حجت الاسلام مظاهری سیف رئیس موسسه بهداشت معنوی به  ارائۀ گزارشی از فعالیتهای موسسه پرداخت.

همچنین ایشان به بیان چالشهای مقابله با عرفانهای کذاب پرداخته و اظهار داشتند متأسفانه بودجههای دولتی در اختیار مبلغان عرفانهای کاذب قرار میگیرد، زیرا آنان با عناوین دیگری همچون موفقیت، شادزیستن و ثروتمند شدن فعالیت میکنند و گاهی برای دریافت بودجههای عمومیاقدام میکنند. در بهترین حالت باید بگوییم که علت این مشکل بیاطلاعی مسئولان نسبت به شبهجنبشهایمعنوی است.برای مثال یوگا متأسفانه در کشور ما به اسم ورزش معرفی شده، ولی ورزش نیست.  آنچه که در یوگا وجود دارد، وضعیتهای ثابت بدنی است و تحرک در آنها بسیار ناچیز است. در منابع و ژورنالهای پزشکی، مقالات متعددی در مورد عوارض یوگا وجود دارد و آثار مثبتی که برای یوگا ادعا میشود از نظر علمیاثبات نشده است.

یوگا در کشور ما دارای انجمن در فدراسیون ورزشهای همگانی است و برخلاف آنچه که گفته میشود یوگا در ایران و هند هیچ تفاوتی با هم ندارد و همان سبکهای یوگای هندی در ایران نیز ترویج میشود و نمایندههای رسمیآنها در ایران فعال اند و مربیان یوگا برای آموزشهای تکمیلی به هندوستان میروند.

آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی طی سخنانی در این دیدار که در دفتر این استاد حوزه در قم برگزار شد، با تاکید بر این که مسئله عرفانهای نوظهور یکی از مباحث بسیار مهمیاست که حوزه باید به صورت جدی به تحلیل آن بپردازد، اظهار داشت: از سویی لازم است که حکومت و مسئولان نیز به این مقوله توجه داشته باشند و در بعد دیگر نیز مردم به این مسئله اهمیت قائل شوند؛ به این معنا که میبایست سه رکن جامعۀ امروز ما، یعنی دولت و حکومت، حوزه و مردم   همه خود را درگیر این مسئله کنند.

پیشنهاد خواندنی  آسیب دیده شماره (15)

ایشان  افزود: در واقع ما باید همه بخشهای اساسی جامعه به ویژه حوزه و دانشگاه را متوجه این قضیه کنیم و نظام و دولت نیز به بحث عرفانهای نوظهور توجه کامل داشته باشند.

هدف دشمن در بحث عرفانهای نوظهور چیست؟!

عضو جامعه مدرسین حوزۀ علمیه قم همچنین گفت: دشمن پس از دهها سال مطالعه روی دین به این مسائل رسیده و بنده چند سال پیش در جلسه ای متذکر شدم که اینها مدتهای زیادی بر طبل بیدینی کوبیدند، وقتی دیدند نمیشود و مردم به دنبال دین هستند، آمدند یک دین بدلی را به مردم دادند؛  یعنی با همان واژهها و اهداف، برای آن که زمام امور معنوی مردم را در دست بگیرند،  در مسیر اهداف مخالف اسلام ناب، فرقههای نوظهور  را مطرح کرده و از آن حمایت به عمل آوردند.

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (علیهم السلام) خاطرنشان کرد: اعتقاد ما این است که زمام امور معنوی انسان دست خداست و انسان باید ارتباط با خدا پیدا کند تا در مسیر معنویت قرار بگیرد،  ولی دشمنان ادیان آسمانی به این نتیجه رسیدند که زمام امور معنوی را به دست خودشان بگیرند، به همین خاطر عرفانهای نوظهور و بحثهایی چون یوگا و امثال آن را به جامعه ارائه کردند.

به دنبال جریانسازی در مقولۀ معنویت و عرفان هستند

استاد حوزه علمیه قم افزود: اگر حقیقتاً ریشۀ اصلی این جریانها را بررسی دقیق کنیم به این نتیجه میرسیم که افرادی نشستند و فکر کردند که چطور برای معنویت که به شدت مورد نیاز بشر است، جریانسازی کنند و یا برای عرفان جریانسازی کنند تا به نتایجی که خودشان میخواهند برسند و لذا به عنوان مثال میبینیم که به اسم ورزش یوگا، اهداف خاصی را دنبال میکنند.

وی تصریح کرد: هنوز بسیاری از اهداف اینها از این گونه ورزشها برای ما مخفی است؛ یعنی یک قوه متفکرهای دارند که کار میکنند و این گروهها را برای اهدافی خلق میکنند و هنوز همه امورشان را هم روشن نکردند که چه اهدافی دارند و کجا میخواهند برسند.

لزوم برنامهریزی جدی حوزه در خصوص فرقهها و عرفانهای نوظهور

ایشان خواستار جدیت و تلاش بیشتر حوزههای علمیه و مرکز مدیریت حوزه برای آشنا کردن آحاد مردم و به خصوص نسل جوان نسبت به اهداف و برنامههای فرقههای نوظهور شد و افزود: باید یک برنامهریزی خوبی در این راستا در حوزه صورت گیرد و البته باید مراقب بود که این قبیل مسائل سیاسی نشود، هر چند که واقعش این است که سیاسی است.

پیشنهاد خواندنی  مقدمه ای بر گام‏های نجات

استاد حوزه علمیه اضافه کرد: این گونه عرفانهای نوظهور هدفشان تسلط بر منابع اقتصادی حکومتهای دنیاست و لذا مجموعهای از اهداف سیاسی و اقتصادی را دنبال میکنند، اما ما در مقابله با اینها باید فقط به طریق علمیو روشنگری عمل کنیم.

ذکر و یاد خدا؛ عامل ایجاد آرامش حقیقی

آیت الله فاضل لنکرانی همچنین بیان داشت: بر اساس نگاه قرآن و مکتب اهل بیت(ع)، آرامش حقیقی تنها در سایه ارتباط با خدا و اولیای خدا محقق میشود؛ چه آن که قلوب با ذکر  و  یاد خدا، اطمینان و سکینه پیدا میکنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در هر کدام از واجبات و عبادات، اسراری از بحث ارتباط با خدا و تأثیر آن در زندگی نهفته است، گفت: ما اگر دقت کنیم متوجه میشویم اسراری که در نماز است، در حج نیست، یا اسراری که در روزه وجود دارد، با نماز یکی نیست.

وی ابراز داشت: دین ما میگوید که معنویت از غیر این طرق امکان ندارد؛  یک بخشش نماز است؛ یک بخش روزه است؛ حتی یک بخش هم رفتن به سراغ کسب حلال است، یک بخشی از این معنویات در اسلام میگوید در گیر و دار تلاش بشر آدم به معنویات میرسد. یکی از اهداف جدی عرفانهای نوظهور جدا کردن مسلمانان از مقولۀ جهاد است.

مباحث اخلاقی و معنوی دین نیز باید استمرار داشته باشند

وی افزود: ما یک قاعدۀ استمرار احکام دین تا روز قیامت داریم، اما حالا میفهمم که در اخلاقیات و معنویات نیز همین طور است؛ یعنی آنچه به عنوان اخلاقیات دین آورده، باید استمرار داشته باشد و این طور نیست که این مباحث دستخوش زمان و مکان قرار بگیرد.

پیشنهاد خواندنی  آسیب دیده شماره (21)

عضو جامعۀ مدرسین حوزه علمیه قم بیان داشت: نماز تا روز قیامت تنها و بهترین و مهمترین وسیله آرامش واقعی انسان است که این مسئله جایگزین هم ندارد؛ همان قاعدهای که در باب احکام وجود دارد، همان قاعده هم در اخلاقیات و اصول معنوی بیان کرده است.  اسلام راه قرب به خدا را معین کرده و غیر از اینها هم راهی نداریم.

این به نظر من خیلی نکته مهمیاست، به این جهت که ما حوزویها و طلبهها باید به این جهات توجه جدی داشته باشیم.

بودجه بیت المال نباید در خدمت ترویج عرفانهای نوظهور قرار گیرد

ایشان همچنین با تاکید بر اینکه رسانههای ما به خصوص رسانۀ ملی در روشنگری جامعه نسبت به عرفانها و فرقههای نوظهور، رسالت بسیار مهمیبر دوش دارند، اظهار داشت: دولت ما حق ندارد جاهایی را در اختیار این امور قرار بدهد؛ لااقلش این است که اصل این مشکوک است، اما برای اهلش روشن است که اینها چه اهدافی دارند،  لذا نباید بودجههای فرهنگی از بیت المال در اختیار توسعه و حمایت از این جریانها قرار داد.

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) تصریح کرد: مسئولان فرهنگی باید به این مسئله توجه کنند، علاوه بر این که باید بودجههای مناسبی به گروههایی از حوزه و دانشگاه برای مقابله با اینها اختصاص داده شود.

آیت الله فاضل لنکرانی در پایان سخنان نشان ضمن تمجید از تولید خبرنامه بهداشت معنوی تأکید کردند که خبرنامه را حتما به ائمه جمعه ارسال کنید و از آنان نظرخواهی کنید که ببینید آیا آنها مطالعه میکنند یا نه و آنها باید در خطبههای نماز جمعه این خطرات را  به مردم گوشزد کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *